Piatra Craiului, 28 iunie - 6 iulie 1997

Ziua 1: Ploiești - Brașov - Zărnești - Plaiul Foii

Participa Elena, Andreea, Irina, Diana (sora Elenei), Mihai, Marian, Ștefan si subsemnatul

Ajungem din Zarnesti in Plaiul Foii cu un camion și scăpăm astfel de efortul parcurgerii pe jos a celor 14 Km care separă Zărnești de cabana "Plaiul Foii".

Camionul ne lasă puțin mai jos de cabană, coborâm din camion si primul lucru ce trebuie făcut este de găsit o fată drăguță și cu unghii lungi care sa extragă din mâna mea o așchie pe care o colectasem în camion. Se oferă Irina și operația decurge cu succes.

Următorul lucru ce trebuie făcut este să găsim locul de campare. După îndelungi cercetări ne hotărâm să instalam corturile în mica insulă dintre ape, la confluența Văii Vlădușca cu V. Bârsei.

Corturi si locatari (de la deal spre vale) Cortul nr. 1 - al lui Mihai - Elena, Diana, Mihai

Cortul nr. 2 - al meu- Andreea, Mara(alias Marian), eu

Cortul nr. 3 - al lui Ștefan - Ștefan, Irina

Prima ieșire, de acomodare. Urc cu Marian, Elena și Andreea pe V. Vlădușca până la baza peretelui de stâncă, trecând o săritoare + cădere de apă deosebit de frumoasă, și care nu solicită o tehnică deosebită. Ocolim cu grijă cornișa unui ghețar care persista aici până in iulie.

A doua zi este una dintre cele mai grele. Parcurgem Creasta Sudică, cu revenirea peste Tămașul Mare. Rămân la corturi Ștefan și Irina, dar merg cu noi un fost salvamontist cu fetița acestuia de 12 ani, care merge f. bine. Urcam pe la Șpirla, La Lanțuri, ajungem bine în șaua din Creastă, mergem la Vf. La Om, stăm puțin aici, apoi ne întoarcem și continuăm pe Creasta Sudică, care pt. Mine este o noutate. Vedem de sus Padina Închisă, coborâm pe la Ceardacul Stanciului, intru în grotă cât pot de mult(cam 30 de m.) . Cu fiecare 10 m. pe care-i parcurg, temperatura scade cred cu un grad sau chiar mai mult, astfel incit dacă afară era f. cald, în grota era chiar mai mult decât răcoare, era chiar rece.

Coborâm pe marele grohotiș, după ce-l traversăm, fără incidente. Suntem in criză de timp și hotărâm ca eu sa merg in față pt. a impune ritmul. Dar nu se țin după mine decât Elena și fata salvamontistului (i-am uitat numele), ca atare renunțam la idee. Pe Tămașu Mare se merge mai bine si Andreea , Diana si Marian sunt cu 1-2 min. înainte. La singura răscruce Marian e convins că drumul spre Plaiul Foii e în stânga si fără a-și pune prea multe întrebări continuă drumul. Salvamontistul ne arată in pate cealaltă a răscrucii semnul indicator, care arăta pe unde s-a dus Marian Iezer 10-12 h. Îl strigăm , dar degeaba, si Mihai pleacă după ei dar nu îi ajunge din urmă și se întoarce după 20 min. dezamăgit.

Coborâm în 45 min. in Plaiul Foii si după înca 10 min. suntem la cort, așteptându-i pe dispăruți. Elena e îngrijorată pt. Diana, căci începe să se lase întunericul, dar atmosfera se destinde după 1.5 h de așteptare, când vin Andreea, Diana, pe care Marian le alergase cât putuseră pt. a mai prinde cît de cît lumină.

A treia zi urcăm (eu, Elena și Mihai) la Refugiul Ciorânga (ref. Speranței) aflat pe locul fostei Cabane Ascunse, după ce am găsit drumul cu destul noroc. Odată găsită intrarea în traseu, puțin mai jos de Cab. Plaiul Foii, poteca nemarcată (doar câteva momâi rare) este relativ bine conturată și oricum nu se pierde până la izvorul Orlovschi. Acest izvor oarecum amenajat (un jgheab) cu debit f. mic când l-am văzut noi este de altfel singura sursă de apă de pe traseu și singura sursă de apă pt. refugiu. Este relativ ușor de găsit izvorul în dreapta potecii.

De la izvor se urcă 3-5 min. pe un mic grohotiș până la baza unuia din cele doua hornuri care se vad de jos. Noi am urcat pe hornul din stânga (privind de jos). Pe horn se urcă in cca. 20 min., dar acest urcuș este obositor căci pietricelele mici amestecate cu nisip de pe horn dau o instabilitate totală.

De la capătul de sus al hornului traseul nu mai prezintă dificultăți , dar panta este uneori abruptă. Este bine să se sporească atenția, căci e necesară urcarea pe un cablu, in stânga, deși acesta e greu de văzut și există tendința de continuare a traseului pe poteca ce mai merge puțin înainte.

La refugiu am ajuns relativ ușor, dar mormanul de gunoi de lângă refugiu ne strică bucuria succesului nostru. După un popas binemeritat în care mâncăm pate de ficat cu biscuiți și în care simt pt. prima dată cu adevărat efectul formidabil al unei felii de lămâie după efort Mergem puțin pe Brâul Ciorânga mare, eu alunec pe un ghețar pe care l-am traversat , dar mă opresc repede, apoi ne întoarcem coborâm pe același drum , luând cu noi, mai mult simbolic câteva sticle goale de plastic din mormanul de la refugiu.

ziua 4. Ploua si asta înseamnă pentru noi un motiv de odihnă. Mergem în plimbare până la Plaiul Foii. Andreea pleacă acasă, la fel și Marian și Diana.

Ziua 5. Pare-mi-se că am urcat pe padina lui Calineț, continuarea pe Brâul de Mijloc (2b in carte, dar mai ușor in realitate). Singurul lucru dificil a fost o săritoare care necesită puțină tehnică, ceea ce nouă ne cm lipsea. Am urcat in creastă aproape de vf. La om, mergem pâna pe vf. , apoi coborârea pe La lanțuri este relativ ușoară. Pe brâul de mijloc am văzut capre negre, pe care le-am admirat 1.5 h, iar aproape de ref. Șpirla o veverița care a fugit speriată.

Ziua 6. Am urcat în creasta tot pe una din padini (azi au plecat Ștefan si Irina, deci nu au mers cu noi ), am parcurs creasta pina la vf. Turnu si am coborât de acolo prin pădurea de jnepeni care acopereau in intregime poteca. Iesirea din jnepeniș ar fi trebuit să ne bucure, dar am dat peste un grohotiș destul de ciudat, unde Elena a picat pe muchia unei pietre speriindu-ne, căci in primul moment am crezut ca a suferit o fractura de tibie. Din fericire nu a fost așa și a putut coborî destul de bine până jos.

Ajunsi la ref. Diana am făcut un f. scurt popas căci era târziu și tăblița indicatoare arăta 2 1/4 h până la cab. Plaiul Foii. Noi am coborât putin mai repede si am făcut doar 15 min. până la 10 min. de cabana, unde ne-am oprit sa admiram pășunea si crestele munților. La cabană am mâncat, si ne-a prins întunericul , iar cei 3 Km. Până la cort, pe drumul forestier arhicunoscut au fost o adevarată aventură caci ne temeam de urși, dar și de câinii de la stina de linga noi. Tocmai am scăpat cu multe emoții de câini când am văzut o umbră suspectă la 20 m de noi. Ne-am oprit cam 5-10 min. dar nu aveam ce face și am înaintat încet, mai ales că după mărime eu bănuiam că e un vițel. DE fapt era un măgăruș de la stână, care nici nu s-a sinchisit de noi.

Ziua 7. Plecăm pe la ora 12 in Marea traversare: Plaiul foii - cabana Curmătura

După ce strângem cele două corturi plecăm pe drumul forestier spre cabana Plaiul Foii. Nu ne oprim la cabană, iar de aici până la Izv. Lui Orlovschi se merge relativ bine, în ciuda rucsacilor grei.

La izvor luăm apă pentru două zile. Eu am luat trei litri de apă, care-mi vor fi suficienți ( gândeam eu) până la Curmătura.

Urcăm spre hornul din stânga, pe unde urcasem și data trecută, dar eu consider că se poate urca mai bine pe fața cu iarbă din stânga (cum urcam). Primii metri sunt intr-adevăr mai ușori, dar apoi panta devine f. înclinată și sunt nevoit să înaintez foarte încet, ținându-mă de smocurile de iarbă pe care și urcam. Găsirea primei rădăcini a unui jneapăn reprezintă o adevărată binecuvântare și ca atare decid să mă odihnesc puțin. Încercând să dau rucsacul jos din spate pică din rucsac sticla cea mare de 2,5 L cu apă tocmai luată de la Orlovschi. O urmăresc cu privirea primii 40 m și apoi aud zgomotul făcut de ea în cădere (cred că s-a oprit 200 m mai jos). În același moment a picat și cortul de pe cadrul rucsacului, dar s-a agățat 2m mai jos, în rădăcină. Urc puțin panta fără rucsacul care mă trăgea în spate, pentru a găsi ieșirea la capătul de sus al hornului. Cu acest prilej îmi dau seama că fără rucsac se poate urca pe acolo, deși destul de greu. Mă întorc la rucsac și pe când mă pregăteam să duc puțin mai sus cortul, pentru a reveni apoi pentru rucsac, aud vocea lui Mihai și întrebarea pe care nu o pot uita: 'mai trăiești ?' Cu ajutorul lui mihai , care îmi ia rucsacul, eu luând cortul, ajung puțin mai jos de ieșirea de sus a hornului, coborâm în horn și în 3 min. suntem lângă Elena, care aștepta îngrijorată.

Până la refugiul Ciorânga drumul decurge fără alte peripeții. Imediat după ieșirea din Horn ne întâlnim cu Luciana Lăzărescu (numele aveam să-l aflu peste un an) și Radu, prietenul ei. Cu multă amabilitate îmi dau apa lor, mai ales că ei coborau și aveau apă peste maxim o oră la Orlovschi. La refugiu avem o surpriză neplăcută: refugiul era plin cu puști de liceu din Brașov care veniseră să sărbătorească terminarea bacalaureatului unora dintre ei, deși nu știau încă rezultatul. Cu multă greutate am reușit să întindem cortul lui Mihai (mai mic) lângă un alt cort, pe chiar locul fostei Cabane ascunse, 10 m mai jos de refugiu. Trebuie precizat că locul este atât de mic încât cu greu încap două corturi de două persoane.

Apusul de soare la Ciorânga este unul din cele mai frumoase și merită vazut oricând. Din păcate nu am nici o fotografie din Crai '97.

Pe la 10 noaptea auzim un grup care coboară din creastă; ca și cum nu ar fi fost destul de târziu s-au oprit la refugiu încă 15 min. Chestia amuzantă este că au întrebat unde se află și li s-a răspuns ferm din cortul alăturat că la Ref Ciorânga, dar cel care a răspuns a crezut că îi răspunde lui Mihai , care, în imaginația vecinului de cort 'vorbea în somn'. Noaptea nu prea am putut dormi căci, deși a fost mult mai cald decât credeam (în cortul lui Mihai se face cald, nu ca în al meu, cred că diferența este de cel puțin 5 ' C), alunecam spre picioare, căci cortul era puțin în pantă, și de fiecare dată trebuia să mă trag cu câțiva cm. mai sus.

A doua zi (a 8-a(?))dimineața am plecat împreună cu doi bucureșteni, care dormiseră în refugiu, spre Curmătura .

Drumul pe Brâul Ciorânga Mare nu este foarte greu, dar lipsa marcajului solicită o concentrare mai intensă și oarece simț al orientării. Un mic incident (Mihai și-a julit chelia în colțul unei stânci) nu ne poate tulbura buna dispoziție. Am trecut de Vâlcelul cu Fereastră fără să ne dăm seama și am ajuns în jurul orei 13.30 - 14 în Creastă, exact lângă refugiul din vf. Ascuțit.

De aici coborârea în Curmătura se face fără dificultăți, dar necesită atenție în prima parte, până la trecerea de grohotiș.

La cabană eu sunt aproape șocat de mulțimea de lume de acolo, de sutele de corturi, de gălăgie, etc. Întindem corturile foarte aproape de Cabană, noi (eu și Mihai) mergem după lemne, în timp ce Elena încearcă să facă mămăligă în cratiță, din mălaiul rămas după ce lăsasem la ref. Ciorânga 1kg. Mălai pt. cei care ar fi rămas fără mâncare.

În aceeași seară luăm cunoștință cu Tibi Păun (Cioară), care ne povestește cum a ajuns singur în Piatra Craiului, ne dă supă și alte chestii de mâncare, (probabil arătam jalnic).

Ziua a 9-a ( sau a opta, nu mai știu), oricum ultima.

Deși mi-aș fi dorit să ajung pe Pietricica, nu găsesc pe nimeni doritor să mai urce două ore, după o săptămână de treking. Ca atare, deși găsesc înțelegere, căci mi s-a spus că voi fi așteptat dacă plec devreme, renunț la ideea mea , strângem corturile și plecăm spre Zărnești , coborând la Fântâna lui Botorog, cu Tibi. Puțin mai jos Facem o Baie în apa jegoasă din râu, dar asta ne înviorează. Elena se site rău și drumul prin Zărnești până la gară pare că nu se mai termină.

De remarcat că vremea a fost frumoasă tot timpul(exceptând ziua când a plouat puțin). Dar cu 15 minute înainte de urcarea în tren s-a pornit o ploaie torențială. În Brașov am schimbat trenul, eu și Elena am mers la Ploiești, iar Mihai și Tibi în București. În Ploiești ploua torențial, dar tatăl Elenei ne-a luat cu mașina de la gară, pe mine lăsându-mă în fața blocului.


    Autorul acestor pagini, Radu Cernea,  poate  fi contactat pe adresa de e-mail : r_cernea@yahoo.com.
Puteti vizita aceste pagini la una din adresele
http://munte.20m.com
sau http://raducernea.20m.com
    Orice copiere a acestei pagini este permisã doar în condittiile obtinerii prealabile a acordului autorului, ca si a pãstrãrii integritãtii continutului, inclusiv a acestui post scriptum.