Cu MTB-ul in Baiului (Duminica, 16 septembrie 2001)

Nota: Revizie de tura datorata lui Andrei Vasiliu, nashul meu.

Vineri seara ma hotarasc cu varul meu sa iesim la o plimbare cu bicicletele prin munti. Simbata, se mai alatura inca doi colegi de la serviciu asa ca duminica pornim in echipa completa de 4. Dimineata vremea in Bucuresti era superba, spre bucuria noastra, mai ales dupa ce auzisem in seara dinainte prognoza meteo deloc incurajatoare.
Plecam cu acceleratul de 7 35, (luam bilete), cu bicicletele aranjam cu nashul de la vagonul de bagaje (100000 pt. toate, cred ca mergea si mai ieftin), iar la 10 si 10 coborim in Busteni, unde... ghinion, ploua. Ne grabim pe sosea catre Azuga, in speranta ca telescaunul functioneaza totusi. Un prieten al unuia dintre noi urcase cu telescaunul cu bicicleta in brate cu vreo doua saptamini inainte.
Desigur, telescaunul nu functioneaza, asa ca luam biclele de coarne si, la deal cu ele pe pirtia de schi. Asudam din greu, ploaia ne mureaza, picioarele mustesc de apa (eram in adidasi... ca pentru o plimbarica pe deal), dar intr-o ora jumate ajungem sus, chiar cind ceata se ridica putin si apare si soarele pentru doua minute. Mincam, apoi o pornim pe creasta, deodata cu ploaia care incepe din nou. In prima portiune tragem din greu la pedale, panta, desi nu e mare ne pune oarece probleme, nu putem merge pe biciclete mai repede decit pe jos, asa ca ne mai si coborim ca sa mai econosim energie. Ploaia monotona nu conteneste, e frig si ceata, nu ne oprim de teama sa nu ne racim, efortul e maxim, Eco Challenge la o scara mai mica :), eu imi jur (a cita oara ?) ca la anul ma duc la Iron Man, dupa ce anul asta l-am ratat din cauza unei entorse.
La un moment dat dat drumul, care mergea prin dreapta crestei, trece pe partea stinga, si de aici incepe distractia. Coborim in viteza printre pietrele si gropile de pe drum, incep cazaturile spectaculoase, unul din noi sare peste ghidon si da cu nasul intr-o piatra, glezne si genunchi loviti, alunecam pe noroaie, gropile perfide pun capat coboririlor in viteza, aratam toti ca niste porci veniti de la baia de noroi, bicicletele de parca ar fi fost folosite la arat, cind ne vedem cum aratam nu putem decit sa ridem singuri de noi.
Din fericire ploaia se opreste si ceata se mai ridica din cind in cind, lasindu-ne sa intrevedem cite ceva din peisaj. Coborirea e lunga si faina, dar la un moment dat incepem sa urcam din nou, drumul coteste la stinga, apoi la dreapta, apoi iar la stinga, si deodata privelistea se deschide, se zaresc vaile si satele rasfirate, peisajul este superb.
Coborim panta abrupta pina la intrarea in sat (Secaria), unde, culmea ! incepe partea cea mai dura a drumului. Daca drumul de creasta era plin de pietre, drumul din sat este o mocirla adinca, prin care nici tractorul nu stiu daca trece. Bicicletele se impotmolesc, nici vorba sa mai mergem calare, la un moment dat bicicleta mea ramine fixata in noroi, sta singura fara s-o tin, ii facem si poze. Rotile bicicletelor nu se mai invirt din cauza noroiului prins de ele, din 5 in 5 metri ne oprim sa dam noroiul jos dar fara succes. Pina la urma luam bicicletele in spate si asa, cu ele in carca, inotam prin namol. Cind putem o luam pe iarba de pe marginea drumului. In sfirsit, mai spre centrul satului ajungem la un drum pietruit, si incepem urcusul pe drumul catre Comarnic. Urcusul nu e greu de loc si nici lung, dar nu si pentru noi obositi dupa ce am pierdut doua ore pentru 2 kilometri prin noroaiele din sat. Biclele nu prea mai fac fatza, scrisnesc din greu din cauza noroiului care infunda toate angrenajele. Din fericire urcusul se termina repede si incepe o coborire destul de abrupta de vreo 5 kilometri in care prindem viteza, ajungem in graba in gara din Comarnic, unde descoperim ca personalul spre Bucuresti tocmai plecase. Era deja ora 8 si nu mai aveam nici un tren direct spre Bucuresti. Asa ca o pornim la drum spre Cimpina, unde opreste rapidul care vine de la Oradea. Drumul pina in Cimpina este excelent asfaltat, prindem viteza atit de mare incit depasim podul spre gara, dar ne dam seama la timp. In trei sferturi de ora sintem in gara din Cimpina, de unde luam rapidul de 9 si un sfert. Pentru a-i impaca si pe cei care sint de parere ca e mai fain cu nashul, si mai ales pt. ca nu prea avem bani de rapid, ne hotaram sa facem blatul, eu si inca unul ne urcam ca disperatii la clasa intii (ne-a pacalit nenea de la locomotiva, s-a facut la un moment dat ca porneste trenul), asa ca nashul ne cearta un pic, dar e ardelean, baiat bun, si ne intelegem repede cu el, coborim biclele in Ploiesti si le mutam in ultimul vagon intr-un compartiment gol, pe care-l curatam de noroi cind ne dam jos. In Bucuresti pe drumul spre casa trecem pe la o spalatorie auto unde oamenii de acolo isi fac cruce cind ne vad, baga furtunul pe biciclete, dupa care pornim mai departe spre casa murdari de noroi din cap pina in picioare dar cu bicicletele stralucind de curatenie.

Asa ca am vazut pentru a tz-a oara ca se pot face ture excelente si pe vreme "urita", si ca un pic de frig si ploaie chiar te fac sa traiesti mai intens momentul, si ce mai conteaza, cind dupa asa o iesire ai in suflet mai mult soare ?

Ture faine, orice fel de vreme ati avea !
Andrei.


Nota (by Radu): Aceasta revizie de tura este datorata lui Andrei Vasiliu, nashul meu. Participantii au fost: Andrei, Calin, Dan (varul lui Andrei), Radu (eu fiind cel care a arat drumul cu nasul)